agwgos

Χρήση στα εργαστήρια Μηχανικής Ρευστών ΙΙ

Η συσκευή μέτρησης της απώλειας ενέργειας λόγω τριβών σε σωλήνα επιτρέπει στους σπουδαστές να μελετήσουν την αλλαγή των νόμων της αντίστασης για στρωτή σε τυρβώδη ροή και να βρούν τον κρίσιμο αριθμό Reynolds. Η συσκευή δείχνει το σημείο μετάβασης της ροής από στρωτή σε τυρβώδη, και είναι ιδανικό για επιδείξεις, καθώς και πειράματα σπουδαστών. Ο εξοπλισμός είναι μια μικρού διαμετρήματος, ευθεία σωλήνα δοκιμής σε μια βάση. Λειτουργεί με βαρυμετρική ή ογκομετρική υδραυλική τράπεζα.

Υποδοχείς στατικής πίεσης ανάντη και κατάντη του σωλήνα δοκιμής συνδέονται εναλλακτικά με μανόμετρο νερού ή με μανόμετρο υδραργύρου τύπου U. Η πίσω πλευρά κρατά το μετρητή πίεσης και μανόμετρο νερού με βαθμονομημένη ζυγαριά. Το μανόμετρο νερού μετρά χαμηλότερες διαφορικές πιέσεις στη στρωτή και σε χαμηλές περιοχές τυρβώδους ροής (ακριβώς πάνω από τον κρίσιμο αριθμό Reynolds). Το μανόμετρο υδραργύρου μετρά υψηλότερες πιέσεις στην περιοχή τυρβώδους ροής. Το μανόμετρο νερού περιλαμβάνει μία βαλβίδα απαέρωσης και μια τρόμπα αέρα χειρός. Η αντλία χειρός προσαρμόζει τα δεδομένα του μανόμετρο νερού, όπου είναι απαραίτητο. Μια βαλβίδα κατάντη της τοής επιτρέπει στους σπουδαστές να απομονώσουν το μανόμετρο νερού κατά τη διάρκεια των δοκιμών υψηλότερης ροής. Μια βαλβίδα τύπου βελόνας κατάντη του σωλήνα ροής ελέγχει με ακρίβεια την παροχή ροής.

Για την εκτέλεση των πειραμάτων οι σπουδαστές έχουν την συσκευή στην υδραυλική τράπεζα, η οποία τροφοδοτεί άμεσα τον σωλήνα δοκιμής. Οι σπουδαστές ορίζουν τον ρυθμό ροής, μετρώντας τον με το χρονοδιάγραμμα της συλλογής του νερού σε ένα δοχείο μέτρησης.

Οι σπουδαστές λαμβάνουν μετρήσεις θερμοκρασίας από ένα θερμόμετρο και αναγνώσεις την υδραυλικής κεφαλής από το μανόμετρο ή τον μετρητή πίεσης. Μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα για να παράγουν γραφήματα για να συγκρίνουν τα πραγματικά αποτελέσματα με τη θεωρία.